Konkurs Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej Drukuj
Wpisany przez Administrator   
środa, 17 października 2012 18:01

Do niecodziennego kulinarnego wydarzenia doszło w dniu 12 października na Świętej Górze. Konkurs Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, bo o nim mowa, przyciągnął na wewnętrzny dziedziniec klasztoru kilkanaście kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z całej Wielkopolski. Kulinarne zmagania odbyły się w dwóch kategoriach: najlepsza potrawa na ciepło i wyrób cukierniczy. Gmin Krobia reprezentowana była przez panie z KGW Wymysłowo. Na stoisku znalazły się same smakołyki. Nie zabrakło dań poza konkursowych w postaci zakąsek, sałatek, różnego rodzaju mięs i ciast. Nasze przedstawicielki nie zapomniały o biskupiańskim „akcencie". Wszystkie panie miały czerwone korale i chusty biskupiańskie, a do aranżacji stoiska wykorzystały materiały promujące Biskupiański Szlak Kulinarny. Dużym powodzeniem cieszył się również przewodnik kulinarny „Biskupizna ze smakiem". Głównym organizatorami konkursu byli: samorząd Powiatu Gostyńskiego, sieć Hoteli Pietrak z Gniezna oraz Marian Poślednik Senator RP. Partnerami konkursu były gminy Krobia i Piaski. Patronat honorowy objął natomiast Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

Konkursowej rywalizacji towarzyszyła konferencja zorganizowana przez Stowarzyszenie LGD Gościnna Wielkopolska, na której przedstawiono rolę oraz znaczenie podejścia Leader w rozwoju obszarów wiejskich. Poprzez prezentację zrealizowanych przedsięwzięć przedstawiono dobre praktyki współpracy. Swoje małe projekty, wspierane przez LGD Gościnną Wielkopolskę prezentowali m.in.: przedstawiciele gminy Miejska Górka, Pakosław, Krobia, Dolsk, ale również Muzeum Stolarstwa i Biskupizny z Krobi. Całość konferencji zakończył pokaz mody „PARYSKI szyk BISKUPIAŃSKI dryg", po którym nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego. Niestety żadne z KGW reprezentujących nasz powiat nie zdobyło tytułu. Wśród dań na ciepło najlepsze okazały się roladki z karkówki przygotowane przez Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego. Natomiast w kategorii wyroby cukiernicze zwyciężyły obszczyki nowomiejskie. Wszystkie uczestniczki Konkursu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej otrzymały wyróżnienia i upominki rzeczowe. Głównym celem kulinarnych zmagań była promocja regionu poprzez ekspozycję potraw kojarzonych z Wielkopolską oraz wymiana kulinarnych doświadczeń.

 

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.: tutaj.

Akceptacja cookie z tej strony: