Jak na Biskupiźnie powidła smażyli Drukuj
Wpisany przez A.Linowska   
wtorek, 27 sierpnia 2013 15:21

W sobotę 24 sierpnia br. przy świetlicy wiejskiej w Żychlewie zorganizowana została biesiada, której punktem kulminacyjnym była praktyczna nauka smażenia powideł śliwkowych. Impreza stanowiła podsumowanie projektu, realizowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich w Żychlewie w ramach pierwszej edycji Programu Grantów Sołeckich w Powiecie Gostyńskim, którego przypomnijmy jednym z laureatów zostało właśnie żychlewskie KGW. Sobotniego popołudnia każdy  mógł w namacalny sposób doświadczyć tradycji smażenia powideł śliwkowych w prawdziwym miedzianym kotle, pamiętającym czasy naszych dziadków.

Podczas imprezy zaprezentowano również dawny sposób przechowywania powideł – w glinianych garnkach. Jak na jedną z biskupiańskich wsi przystało, nie mogło również zabraknąć występów Biskupian, „ okraszonych ”ludowymi przyśpiewkami, a także prezentacji biskupiańskich strojów codziennych, które jeszcze nie tak dawno były noszone przez starsze mieszkanki Biskupizny. Każdy z uczestników biesiady mógł też zasmakować ciasta ze śliwkami - „Murzynka” oraz bigosu, przygotowanego wspólnie przez panie z KGW w Żychlewie i Wymysłowie, a także zabrać do domu słoik świeżo usmażonych śliwkowych powideł. Wśród licznie zgromadzonych mieszkańców Żychlewa i Wymysłowa, przy biesiadnych stołach zasiedli również zaproszeni goście - Burmistrz Krobi Sebastian Czwojda, Starosta Gostyński Robert Marcinkowski oraz Senator RP Marian Poślednik, na których czekało specjalne zadanie – wymieszanie chochlą powideł w kotle. Biesiadowaniu nie było końca. Przy dudach nogi same rwały się do tańca, a biskupiańskie spódnice smagane wiatrem, raczyły oczy zgromadzonych gości wszystkimi kolorami tęczy.

 

 

 

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.: tutaj.

Akceptacja cookie z tej strony: