IV Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Lipiej Górze Drukuj
Wpisany przez Anna Szulc   
czwartek, 21 sierpnia 2014 14:03

 

 Impreza w Lipiej Górze ( woj. wielkopolskie pow. chodzieski ), podczas której prezentowane są najlepsze wielkopolskie smaki, już od kilku lat cieszy się nieustającą popularnością, a co najważniejsze, potrafi zaspokoić podniebienia i apetyt nawet największych smakoszy. Po raz pierwszy, podczas tegorocznego Festiwalu zaprezentowali się również przedstawiciele gminy Krobia. Na zaproszenie Starostwa Powiatowego w Gostyniu udział w imprezie wzięły bowiem członkinie Koła Gospodyń wiejskich w Potarzycy.


16 sierpnia do Lipiej Góry mieszkanki gminy Krobia przyjechały ze swoimi najlepszymi wypiekami i potrawami. Warto podkreślić, że podczas Festiwalu członkinie KGW zaprezenotwały nie tylko swój dorobek kulinarny, ale również kulturę i foklor biskupiański. W ramach zorganizowanego konkursu kulinarnego, mieszkanki Potarzycy spisały się na medal, i to nie tylko ten przysłowiowy. W kategorii „Wielkopolska słodkość” zachwyciły jury regionalnymi potrawami - leguminą na soku wiśniowym, ciastem "Ambasado" oraz "Śliwkowcem", za przygotowanie których otrzymały I nagrodę. Wydarzeniami towarzyszącymi Festiwalowi były także: Jarmark Rękodzieła, Przegląd Zespołów Folklorystycznych oraz II Rajd Konny po Ziemi Chodzieskiej. Przedstawicielkom KGW w Potarzycy serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów, nie tylko zresztą kulinarnych.

 

 

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.: tutaj.

Akceptacja cookie z tej strony: