Nowi szeregowi Ochotniczych Straży Pożarnych Drukuj
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 22 maja 2012 07:49

 

osp14 maja b.r. w Komendzie Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Gostyniu przeprowadzony został egzamin teoretyczny i praktyczny dla członków ochotniczych pożarnych z terenu powiatu gostyńskiego, którzy w dniach 19 marca – 14 maja uczestniczyli w tzw. szkoleniu podstawowym. Warto w tym miejscu podkreślić, że ukończenie takiego kursu jest jednym z niezbędnych warunków, upoważniającym strażaków do udziału w akcjach ratowniczo – gaśniczych.

Łącznie w szkoleniu udział wzięło 59 druhów z terenu powiatu gostyńskiego, w tym 9 z terenu gminy Krobia – z jednostek w Krobi, Pudliszkach, Gogolewie, Starej Krobi i Rogowie. Szkolenie podstawowe obejmowało zajęcia teoretyczne, podczas których strażacy poznawali m.in. zasady BHP, taktykę gaszenia pożarów i likwidacji innych miejscowych zagrożeń, sposoby ratowania oraz ewakuacji ludności i zwierząt, a także ćwiczenia praktyczne. Spośród tych ostatnich, najciekawsze okazały się zajęcia dotyczące wykorzystania aparatów ochrony górnych dróg oddechowych, w których strażacy musieli pokonać tor przeszkód oraz zajęcia z wykorzystaniem sprzętu ratownictwa drogowego
( m.in. nożyc i rozpieraczy). Jak wspomniano powyżej, kurs podstawowy, zwany również kursem szeregowych OSP, zakończył się egzaminem pisemnym oraz praktycznym, podczas którego strażacy m.in. musieli prawidłowo nazwać sprzęt przeciwpożarowy oraz określić jego przeznaczenie.

Na koniec warto podkreślić, że zwiększające się standardy ochrony przeciwpożarowej,
„ wymuszają ” tak na strażakach zawodowych jak i członkach ochotniczych straży pożarnych posiadanie odpowiednich kwalifikacji, zarówno w zakresie doświadczenia, jak i wiedzy teoretycznej. Dlatego cieszy fakt, że na terenie gminy Krobia przybyło kolejnych dziewięć osób, które zgodnie z literą prawa oraz przyjętymi normami i zasadami będą mogły ratować ludzkie życie i mienie.

 

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.: tutaj.

Akceptacja cookie z tej strony: